Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management juni 2024

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management juni 2024

Nyhedsbrev, som dykker ned i de seneste bevægelser på rentemarkedet, betydningen af diversifikation for danske investorer, den økonomiske nedkøling i USA, og hvordan kriser påvirker aktiemarkedet.

ECB sænker renten for første gang siden 2019

Den Europæiske Centralbank (ECB) har netop sænket styringsrenten for første gang siden 2019, hvilket markerer begyndelsen på en potentiel ændring i pengepolitikken efter flere års stramning. Renten er reduceret fra 4,00 procent til 3,75 procent. Danmarks Nationalbank følger trop med en tilsvarende nedsættelse med virkning fra d. 7. juni 2024. Her nedsætter Nationalbanken foliorente, renten på indskudsbeviser, renten på udlån og diskontoen med 0,25 procentpoint.

Denne beslutning kan have positive effekter for danske boligejere og investorer i korte obligationer, da renten på disse forventes at falde, hvilket kan medføre kursgevinster. Dog signalerer ECB en forsigtig tilgang til yderligere rentenedsættelser, afhængig af den økonomiske udvikling. Derfor bør man holde øje med ECB's fremtidige udmeldinger.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.  

 

Vigtigheden i diversifikation og risikospredning

Danske investorer har traditionelt set en stor kærlighed til danske aktier, men denne præference udgør en betydelig risiko for mange porteføljer. Nordeas seniorstrateg, Simon Kristiansen, anbefaler en maksimal andel på 15 procent danske aktier i en portefølje for at opnå bedre risikospredning, større afkast og flere investeringsmuligheder.

Ved at reducere eksponeringen til danske aktier kan investorer undgå overrepræsentation af visse sektorer, som f.eks. medicinalindustrien, og i stedet drage fordel af en bredere variation af sektorer og selskaber, som findes på de europæiske og amerikanske markeder. Nordea fremhæver, at en diversificeret portefølje ikke blot reducerer risikoen, men også øger chancerne for et højere afkast på lang sigt.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Økonomisk nedkøling i USA og aktiemarkedets reaktion herpå

April måneds jobrapport i USA, også kendt som "kongetallet", viste en stigning på blot 175.000 nye jobs – det laveste siden oktober og kun tre gange lavere siden Covid-19-pandemien. Alligevel fejrede aktiemarkedet nyheden drevet af “Magnificent Seven”, som består af de syv Tech-giganter: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla. Disse udgør mere end 25% af S&P 500-indekset, hvormed foregående afsnit igen har sin berettigelse.

Mange investorer har nydt godt af den massive optur på aktiemarkedet og håber, at festen fortsætter. Dette kan være risikabelt, da mange lider af "confirmation bias" og derfor tillægger de data og historier størst værdi, som bekræfter deres eksisterende verdensbillede. Derfor er det centralt at vurdere om der er data, som ikke passer med den historie vi gerne vil høre.

Jobrapporten, sammen med andre indikatorer, viste mindre pres på arbejdsmarkedet og aftagende lønvækst, hvilket øger sandsynligheden for lavere inflation og potentielle rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank.

Økonomien befinder sig nu mellem ingen landing og blød landing, hvilket er gunstigt for aktiemarkedet. Investorer bør dog være opmærksomme på andre indikatorer, som viser afmatning i servicesektoren og industriens ordreindgang, samt strammere kreditvilkår fra bankerne.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Krisernes påvirkning på aktiemarkedet gennem de seneste 100 år

Krisetider har en markant indvirkning på aktiemarkedet. Ofte medfører de øget volatilitet og markante kursfald. Usikkerhed og frygt fører til, at investorer trækker sig tilbage og søger mod løsninger som obligationer og guld. Dette tema har været særligt relevant de senere år, hvor vi ar oplevet stor usikkerhed, som følge af Coronakrisen, Ruslands invasion af Ukraine og inflationskrise.

Selvom markedet typisk reagerer negativt på kort sigt, kan kriser også skabe købsmuligheder for langsigtede investorer, når aktiekurserne er lave. Historisk set har markederne en tendens til at komme sig over tid og returnere til vækst, når økonomien stabiliseres og begynder at vokse igen.

Nordea Invest Magasinet har lavet et udvidet skriv over de større aktiekriser de sidste 100 år med udgangspunkt i det amerikanske aktieindeks Dow Jones.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

Henter data...