Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management august 2023

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management august 2023

Nyhedsbrev om investeringernes udvikling hen over sommeren 2023

 

 

Nedenfor er et udvalg af artikler og temaer, der opsummerer udviklingen i investeringer henover sommeren samt forskellige økonomers forudsigelser om den fremtidige udvikling.

_________________________________________________________________________________

Recession eller en blød landing?

De seneste måneder har været bemærkelsesværdige for investorer, da de globale finansmarkeder har oplevet betydelig volatilitet og skiftende tendenser. Hovedårsagen til denne udvikling har været frygten for en recession. Dog har den globale økonomi klaret sig en del bedre i år, end de fleste analytikere forventede. På kort sigt tegner der sig et billede af en blød landing, men med risiko for, at de økonomiske udsigter forværres, når de kraftige renteforhøjelser får mere effekt. Renteforhøjelserne gør obligationerne mere attraktive, hvorfor det ses at investorer har en overvægt af disse. Aktiemarkedet er steget betydeligt siden oktober 2022, men mange investorer er fortsat undervægtet i aktier, og en ændring i denne allokering kunne give et boost til aktiemarkedet.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Fed-chef Jerome Powell præsenterer en ny renteforhøjelse

Renteudviklingen er afgørende at være opmærksom på som investor, da det b.la. påvirker aktiemarkederne, obligationsrenterne og boligmarkedet. På det seneste pressemøde offentliggjorde Fed-chef Jerome Powell et rentehop på 0,25 procentpoint. Dette rentehop var forventet, hvorfor det amerikanske aktieindeks var stort set uændret efter denne melding. Fed lægger ingen langsigtede planer for renteudviklingen, men fastholder et inflationsmål på 2 pct. Dog understreger Powell, at centralbankens prognoser indikerer, at faren for en recession synes væk. Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, pointerer, at ”de amerikanske renter smitter af på de danske boligrenter… Vi forventer, at boligejernes faste rente er nær toppen.”

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

ECB følger trop

Den Europæiske Centralbank (ECB) har ligeledes hævet renten med 0,25 procentpoint. Det gør de som følge af, at inflationsniveauet på 2 pct. fortsat ikke er nået. Feds seneste renteløft vurderes til at være det sidste, men i Europa ser det en anelse anderledes ud. Rentestigningerne har ikke været nær så offensive hos ECB, som vi har set dem hos Fed. Seniorøkonom i Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel, skriver, at ”Det globale inflationspres er dog hastigt på vej ned, og det kan meget vel betyde, at rentetoppen er nær. Faktisk så tror vi, at både ECB og Fed har affyret det sidste skud med rentebøssen.”

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Lys fremtid for boligejerne

De seneste måneder har flere af landets dygtigste økonomer forsøgt at forudsige, hvordan de forventer, at boligmarkedet vil udvikle sig de kommende år. Ifølge Økonomiministeriet og vismændene er bunden tæt på at være nået, og priserne vil derfor ikke falde ret meget yderligere.

 

Ifølge prognoserne ser vi et lille prisfald i 2024, dog er det en konsekvens af det prisfald, vi oplever i 2023. Nedturen på boligmarkedet forventes derfor at være kortvarig. Vismændene forsøger yderligere at spå om fremtiden med en langsigtet prognose, som indikerer, at den gennemsnitlige årlige vækstrate vil stige med ca. 6 pct. om året på boligmarkedet i perioden 2024 til 2030. Holder denne prognose stik, vil huspriserne være næsten 40 pct. højere ved udgangen af 2030, end de er i dag. Det betyder, at et hus der i dag koster 8.000.000 kr., vil kunne sælges for 11.200.000 kr. om bare syv et halvt år. Nordea vurderer denne prognose til at være lidt for optimistisk, men de ser dog også positivt på boligmarkedets fremtidige udvikling.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

_________________________________________________________________________________

Overordnet har vi set positive tendenser på aktiemarkedet hen over sommeren. Vi oplever fortsat usikkerhed omkring en potentiel recession, men ifølge flere eksperter tyder den økonomiske udvikling på en blød landing. Renteudviklingen og centralbankernes udmelding bakker denne påstand op. Med hensyn til boligmarkedet, er forventningerne på længere sigt, at priserne igen vil være opadgående.

_________________________________________________________________________________

 

 

 

Henter data...