Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management februar 2024

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management februar 2024

Nyhedsbrev om investeringernes udvikling i starten af det nye år samt forventningerne hertil.

Porteføljesammensætning baseret på forventningerne til 2024

Afslutningen på 2023 var præget af usædvanligt store stigninger på aktiemarkedet, hvor vi i 2024 formentlig ser frem mod et aktiemarked med flere udsving og moderat vækst. Chefstrateg fra Danske Bank, Frank Øland, indikerer, at selvom renterne ikke forventes at falde markant i 2024, vil kommende rentenedsættelser og fald i inflationen allerede være indregnet i aktiekurserne.

Forventningen er en blød landing for økonomien uden recession, med fortsat vækst og virksomhedernes indtjening som drivkraft for aktiemarkedet. Øland råder til diversificering, herunder investering i udenlandske aktier, især amerikanske, hvor teknologi og kunstig intelligens fortsat forventes at være bærende temaer.

Grønne aktier anses også som attraktive investeringsmuligheder efter prisfald siden 2020, mens lange realkreditobligationer ikke længere fremstår som oplagte køb på grund af høje kurser. Korte og mellemlange obligationer samt europæiske udbytteaktier fremhæves som interessante alternativer.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Sådan får du mest ud af dine udbytter

Udbytte er en integreret del af aktieinvestering og involverer selskabets udlodning af en del af dets overskud til aktionærerne. Det er vigtigt at forstå, at udbytte ikke er en ekstra bonus, men snarere en måde at fordele overskud til aktionærerne. Det er således ikke aktuelt for investeringsforeninger, som er akkumulerende, da de geninvestere alle nettoindtægterne i stedet for at udbetale det som udbytte.

Når et selskab udbetaler udbytte, reduceres dets egenkapital, hvilket kan føre til faldende aktiekurs. Det er vigtigt at være opmærksom på at aktien handles uden retten til at modtage udbytte den første hverdag efter generalforsamlingen.

Investeringsforeningerne udlodder udbytte i februar, hvorimod selskaber udbetaler løbende udbytter, som udbetales i forbindelse med kvartals- eller halvårsregnskaber. Det er derfor aktuelt at tage stilling til. Hvis ikke du skal bruge det beløb, du modtager i udbytte, er det vigtigt, at du løbende geninvesterer pengene for at få det bedst mulige afkast på langt sigt.  

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Inflationsbekymringer ryster markederne

Den seneste rapport om inflation i USA har sendt chokbølger gennem de finansielle markeder. Kerneinflationen overgik forventningerne, hvorfor investorer og økonomer står over for en uventet udfordring.

Kerneinflationen, der er renset for energi- og fødevareprisernes svingninger, steg til 0,4% i januar, hvilket har overgået forventningerne på 0,3%. På årsbasis landede kerneinflationen på 3,9%, en smule højere end økonomernes forventede 3,7%. Disse tal har udløst stigninger på markedsrenterne og forårsaget betydelige fald på aktiemarkederne, herunder det danske C25-indeks.

Forud for disse tal var der stor forventning om rentenedsættelser i USA, men med den stigende inflation står denne forventning nu på prøve. Investorerne har nu fuldstændig sløjfet muligheden for en femte rentenedsættelse i 2024, skønt de stadig forventer fire rentenedsættelser i alt for året.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har brug for at se nedgang i inflationen for at retfærdiggøre rentenedsættelser. Men med stærke jobrapporter og væksttal er udsigterne uklare. Derfor er forventningen om en rentenedsættelse tidligst til sommer, ifølge nogle økonomer.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Boligmarkedets udvikling for 2024: Hvad kan vi forvente?

Ifølge boligekspert Mira Lie Nielsen er det danske boligmarked i en sund tilstand, takket være en stærk økonomi og forbedrede beskæftigelsesforhold. Til trods for de nye boligskatteregler forventes markedet at udvikle sig forskelligt for huse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Mens huspriserne forventes at stige ensartet med 2,4% landet over, kan ejerlejligheder i København se prisfald på næsten 4% på grund af stigende boligskatter. Sommerhusmarkedet forventes at holde priserne stabile med små fald, da efterspørgslen forbliver stærk.

Dette afspejler den komplekse dynamik på boligmarkedet, der påvirkes af faktorer som boligskatteregler og general økonomisk sundhed.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Opsummering

Investeringstrends for 2024 peger mod moderat aktievækst, hvor en diversificeret portefølje med fokus på teknologi, kunstig intelligens og grøn omstilling kan være det rette. Investeringsforeningerne udbetaler udbytter i februar, hvorfor det kan være relevant at tage stilling til dette. Stigende inflationsbekymringer i USA udfordrer forventede rentenedsættelser, hvilket har påvirket markedets renter og aktier negativt. På boligfronten forventes ensartede husprisstigninger, mens ejerlejligheder i København kan opleve prisfald pga. skatteregler. Sommerhuspriser forventes at være stabile. Disse trends afspejler nogle af markedets dynamikker i 2024.

Henter data...