Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Velkommen til Året der gik

I dette nyhedsbrev vil du blandt andet kunne læse om den seneste udvikling på de finansielle markeder samt udsigten til mulige rentestigninger i det kommende år. God læselyst!

Svag udvikling på aktiemarked

2018 har været året, hvor den frembrusende vækst på aktiemarkederne stilnede af, og de globale aktiemarkeder bremsede op. Året, hvor aktiekursstigninger er udeblevet, og en række af de største selskaber, som Netflix og Amazon, har oplevet faldende børskurser.

Aktiemarkedet har på globalt plan forsat sin urolige tendens, og kinesiske aktier er gennem 2018 blevet hårdt ramt af handelskrisen mellem Kina og USA. Bitcoin-boblen deflaterede, landbruget blev ramt af dyb lavkonjunktur og råvarer, såsom kobber, blev ramt af prisfald. Emerging markets, heriblandt Tyrkiet og Argentina, blev efter fine vækstrater over de seneste år ramt af overophedning, hvilket førte til høj inflation og pressede aktiemarkeder.

På baggrund af ovenstående, er det relevant at stille spørgsmålet: Var 2018 begyndelsen på en større børskrise, eller følger udviklingen blot de ”klassiske” opbremsninger, bedre kendt som korrektioner?

Den generelle holdning i finanssektoren mener, at der er tale om en korrektion på aktiemarkedet. På trods af de udfordringer det globale aktiemarked har oplevet i 2018, er forventningen til 2019 en fortsat stigende vækst i den globale økonomi og derved aktiemarkederne – dog ikke på samme ekspotentielle niveau som vi har set de seneste år.

Når vi ser på aktiemarkederne, er der fortsat medvind ud fra de fundamentale samfundsøkonomiske forhold. På trods af store udsving, har den økonomiske vækst været solid. Beskæftigelsen er på sit højeste niveau i årtier, og vi oplever stadig kontrollerede stigninger i inflationen.

Det er dog værd at bemærke, at blandt de væsentligste usikkerheds-faktorer i 2019, kan den fortsatte udvikling i handelskrigen mellem USA og Kina nævnes, og det er heller ikke utænkeligt, at vi vil se yderligere renteforhøjelser i USA.

Renteforhøjelser i Danmark

De danske realkreditobligationer med kort løbetid har i 2018 oplevet endnu et år med negative renter. I 2019 forventes det dog at være slut, og der er også udsigt til, at de lange realkreditrenter stiger.

Sådan lyder rentevurderingen på tværs af de danske pengeinstitutter efter det seneste rentemøde i Den Europæiske Centralbank, hvor den negative styringsrente blev fastholdt. Til gengæld tegner det til, at ECB vil hæve renten i 3. kvartal af 2019, hvilket vil være første gang siden 2011. Forventningen er, at ECB gennem 2. halvår vil levere to renteforhøjelser, så renten i slutningen af 2019 vil ramme nul.

De korte renter bliver således holdt nede et stykke tid endnu, da Nationalbanken i høj grad følger ECB’s rentebeslutninger. Når det gælder de lange renter, lyder vurderingen, at vi om et års tid vil ramme en rente på 2,5 pct. på den toneangivende 30-årige danske realkreditobligation. Ved udgangen af 2019 vurderes det plausibelt at vi rammer 3 pct. Disse vurderinger er dog stadig kun spekulative, og det er før set, at eventuelle rentestigninger er blevet udskudt.

Hård udsigt for obligationer

For obligationer er udsigterne mere nedslående. Udsigten til stigende renter i 2019 begrænser afkastpotentialet fra obligationer, da stigende renter er ensbetydende med faldende obligationskurser.

Danske Banks chefstrateg, Tina Choi, udtaler sig om situationen således: ”Det er derfor svært at se et positivt afkast fra nordiske og europæiske statsobligationer i løbet af de kommende 12 måneder.”

I Danske Bank fastholdes en overvægt af aktier i deres porteføljer, og derfor er der en tilsvarende undervægt i obligationer. Ifølge chefstrategen er forholdet mellem forventet afkast og risiko mere attraktivt for aktier.

”Alt i alt vurderer vi, at aktiemarkedet endnu ikke har toppet for denne gang. Selv om vi befinder os i den sene fase af det globale økonomiske opsving, er der efter vores opfattelse mere at komme efter for aktieinvestorer,” udtaler Tina Choi.

Hold ekstra øje med din pension

2018 har budt på stigende usikkerhed og et meget volatilt aktiemarked, både nationalt og internationalt. Dette har for nogen resulteret i negative pensionsafkast, og derfor er det ekstra vigtigt at have et øje på markedet samt være bevist om risikoen i den risikoprofil man have valgt.

Det er dog altid vigtigt at huske, at en pensionsopsparing er en langsigtet investering, og i sidste ende vil det være det langsigtede afkast, som gør sig gældende.

 

Ansvarsfraskrivelse
Dette materiale er udarbejdet af Deloitte Pension Management Brokers P/S.
Materialet er til personlig orientering for de personer, som Deloitte Pension Management har udleveret materialet til. Informationsarket er alene udarbejdet som et generelt informationsmateriale og indeholder alene generelle informationer.
Deloitte Pension Management påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i materialet, samt de dispositioner der er foretaget på baggrund af oplysningerne i materialet.

 

Henter data...