Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt og COVID-19 - del 2. 

I marts skrev vi om, hvordan coronavirussen lukkede dele af Danmark ned og resten af verden også ligeledes begivenheder og rejseaktiviteter. Nogle lande melder nu, at de er ved at få situationen under kontrol, og Danmark lukke (meget) stille op.

Aktie- og finansmarkederne er stadig usikre med mange op- og nedture. Ser man på volatilitets indekset VIX, som er et udtryk for usikkerhed og udsving på amerikanske aktier, har det siden finanskrisen ikke været højere (jo højere VIX indeks desto højere usikkerhed). I efteråret 2008 var VIX helt oppe på næsten 60 point, mens det i starten af marts 2020 var på 53,5 point. En positiv tendens er imidlertid, at VIX faldt i løbet af marts til 45,2 point (se Figur 1 nedenfor), hvilket kunne tyde på en forsigtig stabilisering af aktiemarkederne.

COVID-19, din pension og investeringer i markedet

NB: Hvis din opsparing ligger i gennemsnitsrentemiljø, vil din investering ikke være påvirket af udsvingene på aktiemarkedet forårsaget af COVID-19.

Til trods for denne (varsomme) positive fremgang, så skal man stadig huske på, at denne pandemi tid har været præget af store endagsstigninger- og fald. PFA skriver fx i deres PFA Indsigt for 1. kvartal: ”Set i historisk perspektiv så har de seneste uger eksempelvis både budt på de største kursfald i 30 år og de højeste endagsstigninger siden 1933.”

Vores holdning i Deloitte Pension Management er, at man skal forblive tro mod sin investeringsstrategi og sin tidshorisont, selvom markederne svinger. Med en eventuel nedjustering af sin risiko, risikerer man at sælge i bunden og derved realisere et tab. Ydermere vil man samtidig gå glip af muligheden for at være med, når markederne vender og derved indhente tabet (husk figur 1 omkring markedstiming fra sidste nyhedsbrev d. 13. marts 2020).

Figur 2 nedenfor viser, hvordan investorer indhentede det tabte afkast efter den store finanskrisen i 2008/09. Under finanskrisen ramte globale aktier bunden d. 9. marts 2009 og som figuren illustrerer, gik investorer, som ikke var på markedet, glip af store stigning de følgende år.

Negative afkast i perioder er en naturlig del af at spare op i markedsrentemiljøet, og selvom aktier har tendens til de største nedture, har de samtidig tendens til at opleve de største opture og højest afkast på langt sigt.

 

Ansvarsfraskrivelse:
Dette materiale er udarbejdet af Deloitte Pension Management Brokers P/S. Materialet er til personlig orientering for de personer, som Deloitte Pension Management har udleveret materialet til. Informationsarket er alene udarbejdet som et generelt informationsmateriale og indeholder alene generelle informationer. Deloitte Pension Management påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i materialet, samt de dispositioner der er foretaget på baggrund af oplysningerne i materialet.

 

Henter data...