Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt. 2010’erne har været et årti uden recessioner i fx USA og Danmark og den positive vækst har vist sig på aktiemarkederne, som har nået næsten rekordhøjder. Kurserne er steget og vil stige i 2020, men det er ikke uden bump på vejen som fx Wuhan coronavirussen, militære angreb og handelskrige. 2020 bliver et år med udsving og et fladere afkast end i 2019.

Aktier og obligationer i 2019 og starten af 2020

Stigningen på aktiemarkederne i fjerde kvartal i fjor var drevet af optimismen omkring en ”phase one” handelsaftale mellem USA og Kina, men starten af 2020 blev mødt af modstand fra udbruddet af Wuhan coronavirussen østpå samt en kortvarig usikkerhed fra det amerikanske militærs droneangreb på Irans general Soleimani. Figur 1 viser den månedlige udvikling i udvalgte markedsindeks siden januar 2019. Sammen med de asiatiske markeder oplevede især olie-, energi- og råvarepriserne store dyk i starten af året.

 

 

Afkastet på statsobligationer med en 10-årig løbetid (den langsigtede rente) er faldet i løbet af 2019, hvilket vidner om en lempeligere pengepolitik på grund af udsigten til mindre økonomisk aktivitet (se figur 2). I første halvdel af 2019 faldt den lange amerikanske rente, og de lange renter i Danmark og Tyskland blev negative.

 

 

2020 Outlook – geopolitik og præsidentvalg

Ser man på udsigterne for 2020 tyder det på, at markederne fortsætter som nu, dog med lidt fladere afkast.

Centralbankerne fortætter den lempelige politik med lave renter, og deres kvantitative lempelse (opkøbsprogrammer) får nu det 10-årige obligationsafkast under nul, hvor det korte obligationsafkast har befundet sig et stykke tid. Det motiverer mere forbrug og økonomisk aktivitet i håbet om at bringe inflationen op til ønskede niveau på knap 2%.

Der er dog mange scenarier, som kan lægge en dæmper på markederne og resultere i lavere afkast. Vi har allerede set, hvordan coronavirussen har skabt midlertidig usikkerhed på markederne, og hvordan mange internationale forhold gør, at investorerne bliver nødt til at være på tæerne. Iran reagerede relativt besindigt på USA's droneangreb og usikkerheden herfra var kortvarig. Kina har sat ind for at bremse virusspredningen, hvilket betyder, at den økonomiske aktivitet er bremset lidt og det er mere uvist, hvor længe det vil vare (herunder flyforbud, ingen offentlig transport og nogle virksomheder holder lukket).

Derudover vil de geopolitiske forhandlinger om handelsaftaler, som fortsætter ind i 2020, udgøre en vigtig rolle: USA og Kina er på vej ind i anden fase af forhandlingerne, diskussionerne mellem USA og EU er i gang, og EU og Storbritannien indleder deres forhandlinger ovenpå Brexit. Samtidig vil investorerne i løbet af året også være travlt optaget af det forestående præsidentvalg i USA.

Din pension

I lyset af sådanne midlertidige dyk på aktiemarkederne er det som altid en god idé at tænke over, hvor meget risiko man er villig til at tage og husker at sprede sine investeringer udover flere markeder. Man skal ikke nødvendigvis påtage sig mindre risiko, men sikre at risikoen er spredt.

Pensionsopsparingen er en langsigtet investering, og det er derfor vigtigt at have is i maven ovenpå negative afkast. Hvis man misser de dage med bedst afkast efter nedture på aktiemarkedet, kan det være svært at tjene tabet hjem igen. Konsekvenserne af dårlig markedstiming kan være store: figur 3 viser, at over en 20-årig investeringsperiode vil afkastet være negativt, hvis blot man undlod at investere i de 40 dage med størst afkast.

 

 

Ansvarsfraskrivelse:
Dette materiale er udarbejdet af Deloitte Pension Management Brokers P/S. Materialet er til personlig orientering for de personer, som Deloitte Pension Management har udleveret materialet til. Informationsarket er alene udarbejdet som et generelt informationsmateriale og indeholder alene generelle informationer. Deloitte Pension Management påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i materialet, samt de dispositioner der er foretaget på baggrund af oplysningerne i materialet.

Henter data...