Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Herunder kan der læses et par artikler som opsummere hvordan januar måned har været og forskellige økonomers syn på hvor markedet bevæger sig hen.

Økonomer vejrer morgenluft: Til sommer stopper renteforhøjelserne

Der er blevet annonceret yderligere rentestigninger de kommende måneder fra ECB (Den Europæiske Centralbank) og FED (Federal Reserve Systeme). Men mange økonomer diskturer og forventer at rentestigningerne vil slutte allerede til sommer. Og derudover mener økonomerne også at man vil potentielt se de første rentenedsættelser i efteråret. Nordea forventer at ECB’s styringsrente vil toppe i midten af 2023 på 3,25 %.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

Pensionskasser har indhentet store dele af sidste års afkasttab

Afkastene for 2023 har været bemærkelsesværdig høje efter et 2022 med negative afkast. Men det helt store spørgsmål er hvor længe dette vare ved, og dette er noget som pensionskasserne forbereder sig på hen mod sommeren (sænker risikoen i deres porteføljer). Herunder kan afkastene for 2022, januar 2023 og de sidste 3 år ses for middel risiko og 15 år til pension:

Kilde: Jørgen Svendsen, AFPR

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

Er vi i et bull market eller et bear market rally?

Det helt store spørgsmål er hvilket markedet vi er i, og om starten på 2023 har indikeret et nyt bull markedet (en længere periode med stigende aktiekurser), eller at vi vil opleve et bear markedet rally (en midlertidig optur i et generelt faldende aktiemarked).

De økonomiske signaler har været splittede, hvor aktivitetsindikatorerne for både industrien og servicesektoren er begyndt at stige, som normalt signalerer at aktierne vil stige. Dog har man oplevet en inverterede rentekurve (10-årige lange rente er lavere end de 2-årige korte renter), som kan indikere en recession, da de sidste 6 gange at de inverterede, har der forekommet recessioner.

Boligmarkedet kan bruges som et pejlemærke for hvordan fremtiden ser ud. Når renterne bliver sat op, er boligmarkedet noget af det der reagerer først. Her ser man tydelige tegn på recession og samtidig har amerikanske ejendomsudviklere haft en lav byggelyst, hvilket kan give en stigning i ledigheden.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

For de tre ovenstående artikler kan man læse sig til at nøgletallene peger i forskellige retninger for hvordan markedet skal bevæge sig, og det er derfor svært at forudsige hvordan fremtiden ser ud, og hvor høje eller lave afkastene bliver. Det er derfor en god ide ikke at ændre sin investeringsstrategi på baggrund af en artikel.

Henter data...