Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Siden sidst – Et halvår med vækst og politiske overraskelser.
Trumps store sejr – En økonomisk katastrofe?
Pensionsopsparingen i 2017 – Er der udsigt til vækst?

Siden sidst

Et halvår med vækst og politiske overraskelser

Det var en stor overraskelse verden vågnede op til den 24. juni, da Storbritannien annoncerede deres uafhængighed af den europæiske union. Som ventet, reagerede de finansielle markeder med negative tal hele verden rundt, da investorernes værste frygt pludselig var blevet en realitet. Den negative effekt skulle dog vise sig, at være hurtigt overstået. De globale markeder kom stærkt igen, ført an af en vækstrig amerikansk økonomi.

Den høje vækst i USA har været en gave til resten af verden, og ikke mindst eurozonen. Udviklingen i den amerikanske økonomi medførte en stigning i dollaren, og dermed en stigning i konkurrenceevnen for de europæiske lande.

Dette resulterede i en øget europæisk eksport og moderate væksttal, hvor det især var iøjefaldende og optimistisk, at den engelske økonomi, mod al forventning, oplevede et højere væksttal for tredje kvartal, end først estimeret.

Alt har dog ikke været fryd og gammen. Eurozonen har længe kæmpet med en al for lav inflation, som er et tydeligt eksempel på, at eurozonen halter efter USA. En svækket tillid til den europæiske økonomi medførte uro på de europæiske markeder, hvilket tydeligt ses i figur 1.

Europa tager dog ikke al æren for det sidste halve års usikkerhed.

I november måned skulle den kommende amerikanske præsident findes, og længe så det ud til at Hillary Clinton ville løbe med sejren. Til manges store overraskelse var det dog Donald Trump, som i sidste ende kunne kalde sig kommende præsident af USA.

 

Kilde: Morningstar

 

Den overraskende sejr til Donald Trump resulterede i store fald på verdens markedsindeks jf. figur 1. Bemærk hvorledes de udvalgte markedsindeks alle stiger i ugerne op til valget, hvor de derefter falder kraftigt.

Det er også bemærkelsesværdigt at notere, hvorledes den negative udvikling efter valget, efterfølgende er blevet erstattet af solid vækst.

 

Trumps store sejr

En økonomisk katastrofe?

Det var de færreste der havde regnet med, at Donald Trump kunne lade sig hylde som kommende præsident af USA, efter pilen længe havde peget på Hillary Clinton.

Som det mindst risikofyldte valg, var Hillary investorernes favorit, og det var derfor ikke nogen overraskelse, at aktiekurserne faldt kraftigt i kølvandet på udnævnelsen af den kommende præsident. 

Trump havde længe varslet toldmure omkring USA, med potentiale til at kaste verden ud i en global handelskrig. Investorernes frygt var, at dette ville bremse den globale økonomi, og i værste fald resultere i en global recession.

Udviklingen i aktiekurserne var derfor en forventet reaktion, som afspejlede den usikkerhed valget af Trump førte med sig. 

Det var derfor til manges overraskelse, at der ikke gik mange timer før denne frygt var vendt til optimisme og håb. Fokus var nu på Trumps andre økonomiske løfter, hvoriblandt skattelettelser og øgede offentlige investeringer stod højest på dagsordenen.

Begge løfter forventes at stimulere den amerikanske økonomi, hvilket vil resultere i en øget vækst. En sådan lempelse af finanspolitikken tiltaler mange investorer, men der er også en udbredt tvivl, hvorvidt vi står på randen af en ny økonomisk overophedning, som i årene op til finanskrisen i 2008.

Den amerikanske økonomi har klaret sig rigtig godt siden finanskrisen. BNP oplever fine stabile vækstrater, mens arbejdsløsheden nærmer sig et rekordlavt niveau jf. figur 2.

 

Kilde: Morningstar

Anm.: Arbejdsløsheden i procent er illustreret i højre akse.

 

En yderligere stimulering af en allerede vækstrig økonomi, kan få alvorlige konsekvenser. Med en arbejdsløshed på under 5 procent, er hele den amerikanske arbejdsstyrke næsten udtømt, og når investeringerne øges vil der være mangel på menneskelige ressourcer, som i så fald vil hæmme væksten.

Samtidig har USA også betydelige underskud på betalingsbalancen og en voksende gæld på over 100 procent af BNP. Forhold, der taler imod Trumps plan om en lempelig finanspolitik, og som i værste fald kan forværre en eventuel økonomisk overophedning.

 

Pensionsopsparingen i 2017

Er der udsigt til vækst?

Vi kan se tilbage på 2016, som et år hvor de globale markeder oplevede moderat vækst, men samtidig også usikkerhed og volatilitet. Det blev et år hvor to store politiske overraskelser stjal dagsordenen, og bekræftede den stigende nationalistiske tendens der finder sted i de vestlige lande.

Det forventes at den samme økonomiske tendens gør sig gældende i 2017. Hvis den amerikanske økonomi fortsætter med at buldre afsted, vil det medføre en fortsat moderat vækst på det globale marked. Det forventes yderligere, at usikkerheden igen kommer til at spille en central økonomisk rolle. USA’s økonomiske politik forventes at være uforudsigelig med Trump som præsident, hvilket vil resultere i fortsat uro på markederne. Dette er en risikofaktor, som kan få betydning for afkastet i 2017.      

En anden potentiel risikofaktor, som finder sted i 2017, er de kommende europæiske parlaments- og præsidentvalg.

Både Frankrig, Tyskland og Holland skal til stemmeboksene, og hvis de nationalistiske tendenser fortsætter med at gøre sig gældende i disse centrale EU medlemslande, kan det resultere i et europæisk samarbejde under yderligere pres.

I 2017 vil vi opleve et globalt marked med markant usikkerhed og risiko for volatilitet. Den politiske usikkerhed er større end i mange år, og med Trump som præsident, og andre politiske udfordringer i sigte, er der en risiko for, at dette kan have en stor økonomisk betydning for ens pensionsopsparing, både på kort og lang sigt.

At have et øje på markedet og være bevist om risikoen, er derfor et godt udgangspunkt. Det er altid vigtigt at huske, at en pensionsopsparing er en langsigtet investering, og i sidste ende vil det være det langsigtede afkast som gør sig gældende.

Det er som ofte rigtig mange penge, man bruger på sin pension hvert år, de fleste af disse går til opsparingen, så det er ikke uvæsentligt at sætte sig ind i de muligheder de enkelte pensionsselskab tilbyder på samme – du bør løbende have en dialog med din pensionsrådgiver om dit afkast og den risiko profil du har valgt.

 

Vi håber du har haft fornøjelse af denne korte opdatering.

 

Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at rette henvendelse til Deloitte Pension Management Brokers på e-mail: dkpension@deloitte.dk eller telefon (+45) 36 10 20 30.

 

 

Henter data...