Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Siden sidst – En rolig start på 2017.
Fuld fart på den globale økonomi – Hvad kan man forvente i 2017?
Pensionsopsparingen i 2017 – Er der grund til bekymring?

Siden sidst
En rolig start på 2017

I kontrast til sidste år, har den globale økonomi haft en stille og solid start på året. Pæne vækstrater, hvor især USA fortsætter med at overraske, præger verdensøkonomien til stor fordel for investorer, virksomheder og forbrugere. 

I USA er forventningerne til økonomien positive og med en vækst nærmende sig de 3 procent, har de grund til at være optimistiske. Denne tendens har været overraskende, idet de færreste havde forventet en positiv udvikling i den amerikanske økonomi, med Trump i spidsen for USA.

Det modsatte har dog vist sig at være tilfældet, og med Trumps finanspolitiske lempelser i sigte, har mange en forventning om, at den amerikanske økonomi bliver stimuleret yderligere.

I Europa ser billedet også positivt ud. For første gang siden krisen i Sydeuropa, forventes det, at samtlige 28 EU-lande, har en positiv årlig BNP-vækst. Den europæiske økonomi har i en årrække haltet efter den amerikanske, men med en stigende optimisme og et højt privatforbrug, har det globale opsving ramt hele Europa.

Trods et investeringsniveau, som stadig er lavere end i 2008, er den europæiske inflation også så småt begyndt at stige. Dette udfordrer det europæiske renteniveau, som længe har været omkring 0 procent. De fleste økonomer forventer dog stadig, at ECB fastholder renten i 2017.

I figur 1. er udviklingen i udvalgte markedsindeks illustreret. Bemærk, hvorledes væksten i det amerikanske markedsindeks, Nasdaq 100, er en anelse højere end i eurozonen (repræsenteret af tyske DAX 30). Det er også interessant at bemærke, hvorledes det engelske markedsindeks, FTSE 100, ikke har oplevet tilsvarende udvikling, hvilket kunne indikere, at Brexit langt om længe er begyndt at påvirke den britiske økonomi.

Kilde: Morningstar.dk

Det er tydeligt, at den globale økonomi er midt i et opsving, der kun vokser sig stærkere dag for dag. Men er dette lig med risiko for en ny lavkonjunktur, eller vil de pæne vækstrater fortsætte? Dette vil blive diskuteret i næste afsnit.

 

Fuld fart på den globale økonomi
Hvad kan man forvente i 2017?

Den globale økonomi fortsætter med at buldre afsted, og fortsætter dermed udviklingen, som også gjorde sig gældende i det sidste halvår af 2016. Det er konklusionen, som på overfladen har skabt en bølge af optimisme og positive forventninger til fremtiden.  

Men under overfladen ser det en smule anderledes ud.

Den amerikanske økonomi har længe trukket verdensøkonomien i den rigtige retning, med høje vækstrater og en konstant faldende arbejdsløshed. Dette har med tiden resulteret i en fuld amerikansk kapacitetsudnyttelse, og en økonomi som næsten ikke kan stimuleres yderligere.

Med andre ord, så er USA tæt på at udnytte alle tilgængelige ressourcer, og vil derfor kun kunne opnå en yderligere vækst, ved at øge produktiviteten eller arbejdsstyrken. Derfor er det bemærkelsesværdigt og foruroligende, at Trump vil stimulere økonomien yderligere i form af finanspolitiske lempelser, og samtidig begrænse indvandringen af udenlandsk arbejdskraft. 

Ved at udføre sine finanspolitiske intentioner risikerer Trump, at udmatte den amerikanske økonomi. En udmattelse, som i værste fald, kan kaste den globale økonomi ud i en overophedning lignende den i 2007.

I figur 2. er den 2-årige amerikanske statsobligationsrente illustreret. Den opadgående graf viser en markant stigning i renten, som er et resultat af en stigende inflation og dermed det økonomiske opsving. Det forventes at FED fortsætter med at hæve renten, for at imødekomme den stigende inflation.

Kilde: Morningstar.dk

 

I Europa har det økonomiske opsving også taget fat. Her er situationen dog anderledes i forhold til USA, idet den samlede kapacitet er langt fra udnyttet.  

ECB har længe holdt renten nede omkring 0 procent for at øge incitamentet til at investere.  Investeringerne er dog udeblevet, og de høje europæiske væksttal skal i høj grad tilskrives et højt privat forbrug.

Med en økonomisk kapacitet, der langt fra er udnyttet, forventes det, at ECB fortsætter med at holde renten omkring 0 procent.

Med det økonomiske opsving i mente, skal man dog forvente, at der er en lille sandsynlighed for at den europæiske rente sagtens kan stige. 

 

Pensionsopsparingen i 2017
Er der grund til bekymring?

Som tidligere nævnt i denne udgave af Investeringsinformation, oplevede den globale økonomi en solid start på 2017. Efter et 2016 fyldt med volatilitet og usikkerhed, har den stabile start på året været tiltrængt for investorerne. Den positive udvikling er især kommet mange pensionskunder til gode, idet mange pensionsselskaber har præsenteret pæne afkasttal i 2017.

Det globale opsving har tydeligt sat sit præg på økonomien, og forventningerne til fremtiden har længe ikke været set højere.

Men selvom de fleste signaler fra den globale økonomi er overvejende positive, kan man ikke ignorere den usikkerhed, som lurer under overfladen.

Efter Trump overtog præsidentembedet i USA, har udviklingen i den amerikanske økonomi været overraskende positiv trods økonomisk usikkerhed om fremtiden. Trump har længe lovet finanspolitiske lempelser, og hvis det ikke lykkedes Trump at få tiltagene gennemført, vil mange investorer blive skuffede, med en negativ udvikling til følge. Modsat vil gennemførte finanspolitiske lempelser også risikere at udmatte den amerikanske økonomi, med en efterfølgende risiko for økonomisk overophedning til følge. Dette er en risikofaktor, som kan få stor betydning for fremtidens globale økonomi.

Usikkert er det også hvorvidt Trump lykkedes med at indføre toldmure omkring USA. Hvis dette tiltag bliver gennemført i et større omfang, er der en overhængende risiko for en global handelskrig, hvilket potentielt kan bremse det økonomiske opsving.

En anden politisk risikofaktor som er til stede i 2017, er de kommende europæiske parlaments- og præsidentvalg. Med stigende nationalistiske og EU-kritiske tendenser i mange EU-lande, kan fremtiden for EU-samarbejdet være særdeles usikkert. Et kollapset EU-samarbejde kan få alvorlige konsekvenser for den globale økonomi, og med disse betydningsfulde valg i sigte, kan 2017 blive et risikofyldt år.

Det er derfor betryggende, at det hollandske Frihedsparti var langt fra magten, da det hollandske parlamentsvalg fandt sted i marts. Dette giver en optimisme og tro på, at 2017 bliver et godt år for investorerne, og ikke mindst de danske pensionskunder.  

Det er som ofte rigtig mange penge, man bruger på sin pension hvert år, de fleste af disse går til opsparingen, så det er ikke uvæsentligt at sætte sig ind i de muligheder de enkelte pensionsselskab tilbyder på samme. At have et øje på markedet og være bevist om risikoen, er derfor et godt udgangspunkt. Du bør løbende have en dialog med din pensionsrådgiver om dit afkast og den risiko profil du har valgt.

Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at rette henvendelse til Deloitte Pension Management Brokers på email: dkpension@deloitte.dk eller telefon (+45) 36 10 20 30.

 

Henter data...