Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Siden sidst - Den økonomiske vækst fortsætter.
Europa igen på rette kurs - Rentestigninger på vej?
Pensionsopsparingen i 2017 - Fortsat politisk usikkerhed.

Siden sidst
Den økonomiske vækst fortsætter

Det første halvår af 2017 har budt på stabil økonomisk vækst hele verden rundt. Fine afkast på mange af verdens finansielle markeder, har været til stor gavn for investorer og virksomheder, som fastholder deres optimisme til fremtiden.

Det fortsatte globale opsving skyldes især, at den europæiske økonomi har fået medvind. Med solide vækstrater og en fortsat stigende privat efterspørgsel, er der grund til optimisme. Den politiske usikkerhed er også blevet markant reduceret med Macrons jordskredssejr i Frankrig, og det Hollandske parlamentsvalg i marts. Begge valg afkræftede den stigende EU-kritiske tendens, der kulminerede med Storbritanniens overraskende løsrivelse fra EU. Hvorledes dette vil påvirke den europæiske økonomi i fremtiden, vil blive diskuteret i næste afsnit.      

USA fortsætter den økonomiske fremgang i 2017, dog i et mere behersket tempo end tidligere. Antallet af arbejdsløse falder stadig og boligmarkedet er også fortsat i stor fremgang. Skuffende nøgletal på det seneste, har dog splittet den amerikanske centralbank (FED) om hvorvidt rentestigninger i den kommende tid, alligevel er en god ide. Det forventes dog stadig, at FED så småt begynder at hæve renten i efteråret.

De globale aktiemarkeder følger den generelle udvikling i 2017, hvor det første halvår indtil videre har budt på pæne afkast og overraskende lav volatilitet. Mange virksomheder har præsenteret pæne regnskaber, hvilket har resulteret i en stigende strømning af kapital mod alle typer af vækstaktier. I Figur 1 ses udviklingen i udvalgte aktieindeks i det første halvår af 2017.

Figur 1: Indekseret udvikling i udvalgte aktieindeks. 1. januar 2017=100.

Kilde: Morningstar
Anm: Den grønne linje angiver datoen for den første franske valgrunde.

Det er især interessant at bemærke, hvorledes de udvalgte aktieindeks alle stiger efter resultatet af den første franske valgrunde, hvor EU tilhængeren, Macron, vandt.

Europa igen på rette kurs
Rentestigninger på vej?

2017 har indtil videre været et rigtig godt år for den europæiske økonomi. De europæiske virksomheder oplever en solid indtjeningsfremgang, og i eurozonen er optimismen steget til det højeste niveau i knap 10 år.

Denne udvikling synes tiltrængt for de europæiske lande, og ikke mindst verdens investorer, efter en lang række år med stor usikkerhed. Efter finanskrisen i 2007-2008 døjede mange europæiske lande med stor gæld og ringe likviditet. Siden da har flygtningekrise og usikkerhed omkring EU-samarbejdet, stået højest på dagsordenen. Især sidstnævnte har længe været en plage hos investorerne, og kulminerede med Storbritanniens overraskende exit fra det europæiske samarbejde. Det var derfor til stor lettelse for mange, da først Holland, og siden da Frankrig, afkræftede den EU-kritiske tendens, som længe har skabt usikkerhed omkring det europæiske samarbejde.

Den seneste tids politiske udvikling kunne ikke komme på et bedre tidspunkt. Med EU tilhængeren, Macron, i spidsen for Frankrig, og Merkel som kæmpe favorit til at genvinde den tyske kanslerpost til efteråret, kan de sammen danne et nyt forbedret europæisk samarbejde, der skal sikre den europæiske stabilitet, som mange virksomheder og investorer har længtes efter.     

Første store udfordring bliver håndteringen af Storbritanniens Brexit, hvor flere afgørende aftaler med EU, skal forhandles på plads. Der er ingen tvivl om, at med en større opbakning til EU fra medlemslandene, så vil Storbritannien få det hårdt i forhandlingerne. Hvis Storbritannien ikke formår at få forhandlet en frihandelsaftale på plads, kan det få alvorlige konsekvenser for den britiske økonomi, hvorimod den europæiske økonomi kun forventes at blive påvirket i et mindre omfang.

Storbritanniens Brexit er dog ikke den eneste udfordring EU står over for. Den europæiske centralbank (ECB) har længe ført en lempelig pengepolitik med store opkøb af obligationer resulterende i renter tæt på nul. Den pengepolitiske ”hjælp” til de europæiske banker har haft en solid effekt på den europæiske økonomi, hvor lånelysten er på vej tilbage jf. Figur 2. Her ses det tydeligt, at renterne langsomt har bevæget mod nul, hvorefter de er begyndt at stige igen.

Figur 2: 10-årig statsobligationsrente 2012 - 2017.

Kilde: Morningstar

En stigende vækst og en aftagende politisk usikkerhed, har fået flere ECB-direktører til at varsle rentestigninger i fremtiden. Det forventes, at ECB stille og roligt nedtrapper sine opkøb af obligationer med en stigende rente til følge heraf.

Pensionsopsparingen 2017
Fortsat politisk usikkerhed

Selvom første halvår af 2017 har budt på solid vækst og en aftagende politisk risiko, så er det ikke alle mørke skyer som er forsvundet. I Europa er usikkerheden primært centreret omkring Italien, der skal til parlamentsvalg senest om et år. Stærkest i meningsmålingerne står de EU-kritiske partier med Femstjernebevægelsen og Lega Nord i spidsen. Hvis disse EU-kritiske partier overtager regeringsmagten, og efterfølgende melder sig ud af EU, vil det endnu en gang medføre et pres på det europæiske samarbejde, hvilket potentielt kan bremse det europæiske opsving, til stor frygt for investorerne.

Dette er dog ikke den eneste usikkerhed Italien påfører EU. De italienske banker har siden finanskrisen været i en dyb likviditetskrise, hvor den manglende likviditet er efterhånden blevet så stort et problem, at flere banker står på randen af konkurs. Dette er en risiko EU har forsøgt at undgå, ved at tillade statslig kapitalindsprøjtning i de konkurstruede banker.

Men trods hjælpen fra EU, er den finansielle uro i Italien langt fra overstået, og meget vil afhænge af det kommende parlamentsvalg. Hvis den politiske uro intensiverer, vil risikoen for et bankkrak være tilstedeværende.

Det forventes dog stadig, at Italien forbliver i EU, og at de italienske banker får den finansielle hjælp de har behov for.    

I USA fortsætter den politiske usikkerhed, som har været tilfældet siden Trump overtog magten. Det er stadig uvist hvilken politik Trump reelt vil og kan føre, men usikkerheden omkring en potentiel handelskrig er stadig eksisterende. Ud fra en investors synspunkt, er det dog betryggende, at Trump endnu ikke har formået at gøre sine ord til handling. Det forventes dog stadig, at Trump vil forsøge at få sine skattelettelser indført, hvilket også var årsagen til, at aktiekurserne og dollaren steg efter hans valgsejr i november. Hvilken effekt skattelettelserne reelt får, er stadig uvist, men sikkert er det, at de tidligst får en effekt fra 2018. Dette er blandt andet årsagen til at både obligationsrenterne og dollarkursen er faldet de seneste måneder.   

Indtil videre har 2017 været et rigtig godt år for de danske pensionskunder, hvor markederne har oplevet overraskende lav volatilitet med pæne afkast til følge. Den politiske risiko har også været aftagende, og for første gang i lang tid, ser fremtiden igen lys ud for Europa.  

Det forventes, at det europæiske opsving fortsætter i resten af 2017. Dog er det vigtigt at have i mente, at den politiske risiko stadig er eksisterende, hvilket kan resultere i volatilitet. At have et øje på markedet, og være bevist om risikoen, er derfor et godt udgangspunkt at have som dansk pensionskunde.

Det er som ofte rigtig mange penge, man bruger på sin pension hvert år, de fleste af disse går til opsparingen, så det er ikke uvæsentligt at sætte sig ind i de muligheder de enkelte pensionsselskab tilbyder på samme. Du bør løbende have en dialog med din pensionsrådgiver om dit afkast og den risikoprofil du har valgt.

Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at rette henvendelse til Deloitte Pension Management Brokers på email: dkpension@deloitte.dk eller telefon +45 36 10 20 30.

Henter data...