Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Den økonomiske vækst fortsætter

2017 har indtil videre været et rigtig godt år for verdens investorer. De globale aktiemarkeder fortsætter den solide vækstrate, hvor flere økonomiske nøgletal bekræfter det opsving verdensøkonomien i øjeblikket befinder sig i. Lave renter, lav løninflation og lave priser på råvarer, er en cocktail der giver virksomhederne rigtig gode betingelser for fremgang i indtjeningen. Dette har skabt et solidt fundament for aktiemarkederne, hvor kombinationen af økonomisk vækst samt større indtjening hos virksomhederne, er til stor gavn for de risikovillige investorer.

I nedenstående Figur 1 ses udviklingen for 2017 i udvalgte markedsindeks. Det ses tydeligt hvordan de tyske og amerikanske markedsindeks ligger bedst til i udviklingen, hvor man samtidigt også kan se, at det engelske FTSE 100 ikke klarer sig ligeså godt, som en konsekvens af Brexit.

Kilde: Morningstar


Forrest i det globale opsving står USA og Europa. Efter en kort periode med ”lave” vækstrater, har USA igen fået gang i økonomien, og senest kunne landet præsentere en vækst i tredje kvartal på 3 pct. Den seneste udvikling skal i højt grad tilskrives en faldende politisk usikkerhed, samt et fald i dollaren. Dette har givet de amerikanske virksomheder medvind, og den månedlige jobskabelse nærmer sig et rekordhøjt niveau. Denne positive udvikling kan med tiden resultere i en fuld kapacitetsudnyttelse, hvilket på sigt kan presse inflationen op, og dermed tvinge den amerikanske centralbank (FED) til at hæve renten.

I nedenstående Figur 2 ses udviklingen for den amerikanske inflation samt FED’s diskontorente i perioden 2001-2017. Det ses tydeligt hvordan inflationen samt renten steg op til finanskrisen, hvorefter begge oplevede et kraftigt fald. Det er også interessant at bemærke, hvorledes renten blev holdt fast omkring 0 pct. i tiden efter finanskrisen.

Kilde: Morningstar


Den pengepolitiske lempelse, som blev igangsat efter finanskrisen, har efterhånden udtjent sin værnepligt, og det ses tydeligt i overstående Figur 2, at FED stille og roligt er begyndt at hæve renten igen.

I Europa er situationen en smule anderledes. Trods en solid fremgang i den europæiske økonomi, har den europæiske centralbank (ECB) ikke travlt med at hæve renten. Tværtimod fortsætter ECB med at opkøbe obligationer hver eneste måned, for at holde obligationsrenterne nede. På sigt vil den europæiske vækst resultere i et øget renteniveau, men på nuværende tidspunkt forventes det, at renteniveauet fortsætter omkring den nedre grænse i 2018.

Hold øje med din pension

Selvom 2017 indtil videre har budt på solid vækst og en aftagende politisk risiko, så er det ikke alle mørke skyer som er forsvundet.

I Europa er usikkerheden primært centreret omkring Italien, hvor manglende likviditet i de italienske banker og en usikker politisk situation, kan resultere i volatilitet på de finansielle markeder. Det forventes dog stadig, at Italien får styr på sin politiske situation, og at de italienske banker får den finansielle hjælp de har behov for.

På den anden side af jordkloden er situation en smule anderledes. Den geopolitiske konflikt på Korea-halvøen mellem USA og Nordkorea har potentiale til at forværre forholdet mellem Kina og USA, hvis konflikten skulle gå hen og ende i krig. Selvom risikoen bestemt er til stede, må det vurderes at være ret usandsynligt, at konflikten ender i krig i mellem de to lande.

Det forventes, at det globale opsving fortsætter i resten af 2017, men som pensionskunde er det altid vigtigt at have i mente, at den politiske risiko stadig er eksisterende. Dette kan i værste fald resultere i finansiel volatilitet, og det er derfor et godt udgangspunkt, at have et øje på markedet, og være bevist om risikoen i den risikoprofil man have valgt. Det er altid vigtigt at huske, at en pensionsopsparing er en langsigtet investering, og i sidste ende vil det være det langsigtede afkast som gør sig gældende.

 

Ansvarsfraskrivelse

Dette materiale er udarbejdet af Deloitte Pension Management Brokers P/S.
Materialet er til personlig orientering for de personer, som Deloitte Pension Management har udleveret materialet til. Informationsarket er alene udarbejdet som et generelt informationsmateriale og indeholder alene generelle informationer.
Deloitte Pension Management påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i materialet, samt de dispositioner der er foretaget på baggrund af oplysningerne i materialet.

 

Henter data...