Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Velkommen til investeringsinformation

I denne udgave af Investeringsinformation vil læserne opleve et opdateret nyhedsbrev med tidens aktuelle emner. Du vil blandt andet kunne læse om den seneste udvikling på de finansielle markeder samt den eskalerede handelskrig mellem USA og Kina.

God læselyst!

Svag udvikling på aktiemarkedet trods stærk økonomi

Aktiemarkedet har på globalt plan forsat sin urolige tendens og faldt med knap 3% i marts måned, målt på verdensindekset (MSCI World). Aktiemarkedet reagerede især negativt på Trumps optrapning af handelskrigen, tegn på at de ledende økonomiske indikatorer kan være på sit højeste, og renteforhøjelsen fra den amerikanske centralbank. Ydermere er IT-sektoren blevet ramt af den ”perfekte” storm.

Det er en yderst overraskende udvikling, at det globale aktiemarked generelt er svagt i en periode, hvor økonomien er stærk og virksomheder globalt set forventes, at have en stigning i indtjeningen på tocifrede vækstrater. I skrivende stund er det globale aktiemarked faldet med 3,6% i løbet af 2018 (nedenstående figur).

Handelskrig - USA mod verden

Handelskrigen gik fra at være noget vi snakkede om, til noget vi aktivt bliver nødt til at forholde os til i 2018. Det skyldes, at i marts varslede Trump i omegnen af 60 milliarder dollars i straf-told på kinesiske varer, hvilket er en kraftig eskalering af handelskrigen. Umiddelbart kan det ses som en del af en halvvejs-valg strategi fra Trumps side, og derfor er det også positivt, at Kina i første omgang reagerede med i alt 3 milliarder dollars i gengældstold, også selvom de efterfølgende har varslet toldsatser på amerikanske varer for op imod 35 milliarder dollars.

Derved er den reelle fare for en handelskrig steget – også mellem USA og Europa – da det på nuværende tidspunkt er svært for Trump, at ændre den hårde politiske linje op mod det amerikanske halvvejs-valg. Derfor vil vi stå overfor mange måneder med usikkerhed på det globale handelsmarked.

Renteforhøjelser i USA

Den amerikanske centralbank hævede helt som ventet renten med 0,25% i marts og signalerede, at der er udsigt til yderligere 2-3% forhøjelser senere i år. Aktiemarkedet reagerede umiddelbart negativt på meldingen, men det skal dog siges, at renteniveauet stadig ligger historisk lavt, og derfor for lavt til at true væksten. Dette understøttes af de økonomiske nøgletal, som absolut viser ingen tegn på, at der skulle være en recession under opsejling. Toneangivende indikatorer som PMI-indeksene er faldet lidt i de seneste måneder, men befinder sig stadig på niveauer der signalerer høj vækst. Så selvom markedet er på vagt over for de stigende renter, så vil en recession i USA tidligst være realistisk i slutningen af 2019, og endnu senere i Europa.

IT-sektorens udfordringer

IT-sektorens store amerikanske aktører er kommet i uroligt farvand. Det seneste halve årti har IT-sektoren leveret markedets højeste afkast, men i 2018 har de på kort tid set store dele af deres formue smuldre væk. Nedenfor er to mulige årsager til dette.

En af grundene er, at IT-sektorens store brandgruppe FAANG, bestående af Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google, er blevet ramt af en række uafhængige problematikker. Facebook og Google er blevet hårdt ramt af usikkerheden fra forbrugerne om håndteringen af personlig data, som bl.a. kom til udtryk under valget af Trump i 2016. Dertil er Amazon blevet kritiseret af Trump for uregelmæssige forretningsmetoder.

Efterspillet af de episoder, har skabt et enormt forventningspres på Tech-aktierne, der siden september 2016 er steget i omegnen af 4 gange så meget som resten af S&P 500. 

En anden grund er, at både Tesla og Uber inden for relativt kort tid, har været involveret i færdselsulykker med døden som følge.         Det har medført skepsis omkring kunstig intelligens og den stigende automatisering, hvilket er grundsøjlerne for IT-sektorens fremtidige indtjeningsvækst. Heraf forventes øget regulering på en række områder, som f.eks. indsamling af data og hvordan den kan udnyttes, som unægtelig vil ramme sektoren bredt og negativt.

Hold ekstra øje med din pension

2018 har indtil videre budt på stigende usikkerhed og et fald i de globale aktiemarkeder. Dette har resulteret i negative pensionsafkast, og derfor er det ekstra vigtigt at have et øje på markedet og være bevist om risikoen i den risikoprofil man have valgt. Det er dog altid vigtigt at huske, at en pensionsopsparing er en langsigtet investering, og i sidste ende vil det være det langsigtede afkast som gør sig gældende.

 

Ansvarsfraskrivelse

Dette materiale er udarbejdet af Deloitte Pension Management Brokers P/S.
Materialet er til personlig orientering for de personer, som Deloitte Pension Management har udleveret materialet til. Informationsarket er alene udarbejdet som et generelt informationsmateriale og indeholder alene generelle informationer.
Deloitte Pension Management påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i materialet, samt de dispositioner der er foretaget på baggrund af oplysningerne i materialet.

 

Henter data...