Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Investeringsnyt fra Deloitte Pension Management

Nyhedsbrev om investeringernes udvikling i året 2023

Fremtidsudsigterne til renten i 2024

Mens vi nærmer os slutningen af 2023, står vi over for spændende forudsigelser og forventninger fra nogle af verdens mest indflydelsesrige finansielle institutioner. Flere fokuserer på et forventet fald i renterne og potentielle ændringer på obligationsmarkedet. J.P. Morgan Asset Management, der offentliggjorde deres outlook den 24. november, udtaler, "For 2024 føler vi os mere selvsikre på, at både de korte og lange renter har toppet, og at investorer bør udnytte muligheden for at sikre sig høje renter via obligationer med høj kvalitet."

De foregående år har været præget af markante rentestigninger, men flere internationale storbanker, herunder Morgan Stanley og UBS, forudser en tendens mod lavere renter i 2024. Rentemarkedet har tiltrukket betydelig opmærksomhed i takt med stigninger i styringsrenterne fra centralbanker i USA og Europa som reaktion på inflationen. Den tiårige amerikanske statsrente, der lå på 1,5 pct. i begyndelsen af 2022, står nu væsentligt højere på 4,5 pct.

Ifølge Jeppe Christiansen fra Maj Invest afspejler den nuværende tillid til obligationer det markante skift: "Vi står i et af de store skift. Der var nulrenter i godt ti år efter finanskrisen, og nu ser vi styringsrenter på 4-5 pct. Det gør obligationer til en god investering, som kan konkurrere med aktier."

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Aktiemarkedets udvikling

For aktiemarkedet har 2023 været et bemærkelsesværdigt år, hvor det amerikanske S&P 500-indeks har haft en imponerende stigning på 19 pct. I lyset af dette præsenterer flere storbanker deres forventninger og prognoser forud for 2024.

Jeppe Christiansen fra Maj Invest mener stadig, at aktier bør være en del af porteføljen, selvom fokus i øjeblikket er på obligationer. Ifølge ham har aktiemarkedet tilpasset sig rentestigningerne og er tilbage på en langsigtet trend, hvilket kunne betyde, at aktier vil give mere i afkast end obligationer på lang sigt, på trods af visse usikkerheder i kursudviklingen.

Den schweiziske finansgigant UBS har positive fremtidsprognoser: “Vi forventer, at både aktier og obligationer vil levere positive afkast i 2024. En lavere økonomisk vækst i USA, lavere inflation og faldende renteforventninger bør betyde lavere renter, og det bør understøtte obligationer og prissætningen på aktier. Samtidig bør en undveget recession i USA gøre det muligt for de amerikanske selskaber at fortsætte med at skabe indtjeningsvækst.”

Den kommende tid ser ud til at byde på varierende synspunkter om aktiemarkedets fremtid. Markedsforholdene kan ændre sig, hvilket kan påvirke disse prognoser og forventninger.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

 

Et indblik i boligprognoserne

Huspriserne i Danmark forventes at fortsætte deres støt stigende tendens i resten af 2023 og frem mod 2024 og 2025, ifølge boligøkonomer. Mira Lie Nielsen fra Nykredit spår en stigning på næsten 1 procent i 2023 og yderligere 2,4 procent over 2024 på landsplan. Denne positive udvikling skyldes forventningen om stabile renter, udsigt til lønstigninger og en normaliserende inflation.

Samtidig ser vi dog en modsatrettet trend for lejlighedspriserne. De nye boligskatteregler, der træder i kraft fra 2024, forventes at påvirke lejlighedsmarkedet negativt. En højere boligskat for købere fra 2024 vil sandsynligvis medføre et fald i lejlighedspriserne. På landsplan forventes prisen på lejligheder at falde med 2,5 procent i 2024, mens det i København anslås at være et større fald på 3,9 procent.

Mira Lie Nielsen fra Nykredit påpeger, at de forventede prisfald er et gennemsnit, og faktiske prisfald kan variere betydeligt. Dette skyldes variationen i tildelte skatterabatter til nuværende ejere, hvilket kan resultere i forskellige skattestigninger for nye købere.

Hvis du gerne vil læse mere, kan du gøre det her.

Henter data...