Nyhedsbrev aug 2019

Nyhedsbrev aug 2019

I denne udgave af nyhedsbrevet, kan du blive klogere på, hvad du betaler af gebyrer til dit pensionsselskab, hvordan det går med afkastet på din pensionsopsparing, og hvad tendensen for fremtidens investeringer er. Derudover får du en status på diverse opkøb i pensionsbranchen. God læselyst!

Det betaler du i omkostninger for din pension

Det kan være svært at gennemskue, hvilke omkostninger, der er forbundet med ens pensionsopsparing, da der er mange forskellige slags omkostninger. Nogle af mindre betydning og andre med en betydning af op til flere tusinde kroner i opsparing. Få derfor et kort overblik her:

  • Præmieomkostninger/administrationsomkostninger
    Omkostninger der betales af den løbende pensionsindbetaling.
  • Gebyr
    Nogle pensionsselskaber tager et fast gebyr i stedet for en præmieomkostning. Derudover tager pensionsselskaberne forskellige ekspeditionsgebyrer for ændring af f.eks. policer og overførelse af pensionsdepot.
  • Depotomkostninger/AUM omkostninger
    Nogle pensionsselskaber opkræver en depotomkostning i stedet for en præmieomkostning. Det betyder, at pensionsselskabet tager en procent af pensionsdepotet i omkostning, i stedet for af pensionsindbetalingen.
  • Investeringsomkostninger/indirekte omkostninger
    Dette er løbende investeringsomkostninger, der betales af pensionsdepotet. Omkostningerne ses ikke, da de er fratrukket afkastet inden det bliver tilskrevet til pensionsdepotet.
  • Kurtage
    En handelsomkostning, når der købes eller sælges på en eventuel markedsrenteopsparing. Det indgår ofte i investeringsomkostningerne og omkostningen ses derfor ikke.

Det er vigtigt at vide, hvilke omkostninger, der er forbundet med ens pensionsopsparing og derved sikre, at du får mest muligt ud af ens penge.

Lavt afkast i 2018 er indhentet

Mange pensionskunder oplevede i slutningen af 2018 et stort tab på grund af et historisk lavt afkast på investeringsmarkedet, hvilket pensionsbranchen også mærkede. Dog er 2019 kommet godt fra start, hvilket betyder, at det tabte i 2018 allerede er indhentet. Denne fremgang i 2019 kan forklares af forskellige faktorer, heriblandt den amerikanske centralbrank Fed’s ændrede rentestrategi, som er afgørende når det gælder tilstanden på aktiemarkedet. Kortsigtede svingninger i markedet, som den vi så i slutningen af 2018, påvirker ikke det langsigtede afkast betydeligt. Det er derfor vigtigt at huske på, at din pensionsopsparing er en langsigtet investering, hvor det er det langsigtede afkast der gør sig gældende.

Bæredygtige investeringer

Mange kunder forventer i dag bæredygtighed på flere og flere parameter, hvilket også har ramt pensionsbranchen. Det kommer til udtryk ved, at flere er begyndt at tage stilling til, hvor meget de ønsker at bæredygtighed og ansvarlighed skal indgå i investeringen af deres pensionsmidler. Derfor arbejder flere pensionsselskaber på at implementere bæredygtige investeringer i deres porteføljer, for at være konkurrencedygtige på området. Senest har AP Pension lanceret ”AP bæredygtighed” og Topdanmark har lanceret ”Topdanmark globale aktier tema”. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel hos de enkelte pensionsselskaber på kriterierne for, hvad en bæredygtig og ansvarlig investering er, hvilket stiller krav til gennemsigtigheden over for kunden.

Status på opkøb i pensionsbranchen

I 2018 / 2019 er der sket opkøb i pensionsbranchen, herunder AP Pensions opkøb af Skandia og Danica Pensions opkøb af SEB Pension. Få her en status på processerne og implementeringen hos pensionsselskaberne.

AP Pension overtog i januar 2019 Skandia Danmark, og den endelige virksomhedsoverdragelse faldt på plads april 2019. Dette betyder at AP Pension nu kan byde 46.000 nye kunder velkommen, hvilket stiller AP Pension godt på det konkurrenceprægede pensionsmarked. For de forhenværende Skandia-kunder betyder opkøbet ændringer i betingelser og vilkår, der træder i kraft pr. 1. juni 2019. Blandt andet er Tab af erhvervsevne-betingelserne tilpasset, så de matcher AP Pensions og investeringssammensætningen i Skandia Match-profilerne er ændret.

Derudover har Danica Pension opkøbt SEB Pension i Danmark, der blev til Danica Pensionsforsikring. Finanstilsynet har juni 2019 godkendt fusionen af Danica Pensionsforsikring (det tidligere SEB Pension) og Danica Pension, hvilket betyder SEB Pension nu er fuldt integreret i Danica Pension. Med opkøbet styrker Danica Pension udviklingskraften, så kunderne kan få endnu bedre pensions- og forsikringsløsninger. Danica Pension er endnu ikke helt i mål med konverteringen af de forhenværende SEB-kunder, hvilket betyder, at disse kunder endnu ikke kan få rådgivning. Danica Pension forventer at være færdige med konverteringen i løbet af sommeren. Danica Pension er dog allerede gået i gang med at indhente den forsømte rådgivning af de kunder, som har oplevet et midlertidigt rådgivning stop.

Henter data...